CIAAAACHO :)

Witamy wszystkich Łasuchów,

Lubicie ciasta ? baaaa, cóż za pytanie, należałoby zapytać: kto ich nie lubi? Niestety mimo, iż są przepyszne, potrafią być dla nas bardzo zgubne. Pewnie niejednokrotnie czułyście/liście się ociężale po małej słodkiej rozpuście, prawda ? ale co innego jak nie tłuste i kaloryczne ciacho przygotować na imprezę urodzinową bądź posiadówkę przy kawce ?

Na nasze szczęście żyjemy w czasach kultu wszystkiego co fit. Internet i telewizja podsuwają nam coraz więcej sposobów na to jak racjonalnie się odżywiać i zdrowo osładzać swoją dietę. Szukając zdrowych, kulinarnych inspiracji natknęłyśmy się już na kilka świetnie prowadzonych blogów jak hpba.pl, beautyandblossom.pl czy agataberry.pl Dziś natomiast gorąco polecamy Wam blog www.kierunekfitness.com prowadzony przez Marcina Gąsińskiego, trenera personalnego. Wieści o blogu podsunęła nam bratnia dusza Ilonka, która również jest amatorką zdrowego odżywiania 🙂

Na blogu Marcina znajdziecie mnóstwo przepisów na zdrowe słodycze, które (oczywiście z umiarem) możemy przekąsić bez zbędnych wyrzutów sumienia.

W związku z tym, że kochamy kaszę jaglaną, a wśród przepisów Marcina znalazłyśmy sernik na bazie właśnie tej kaszy, postanowiłyśmy przygotować go w domu i osłodzić sobie ten piękny dzień.

Ciasto jest przeeeepyyszne !!

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć oraz odwiedzenia bloga www.kierunekfitness.com– naprawdę warto! Jak przygotować takie cudo ? Sposób jest bardzo prosty a składniki które potrzebujemy banalne 😉 Ciacho składa się z dwóch warstw: pierwsza to czekoladowy spód, druga to masa sernikowa.

Składniki- czekoladowy spód

  • 150/200 g kaszy jaglanej ( u nas było to 200 g),
  • 3 jajka,
  • 30 g kakao,
  • 40 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym (opcjonalnie),
  • 100 g mleka kokosowego (zbita część),
  • ksylitol bądź inny słodzik ( my dodałyśmy płaską łyżkę ksylitolu)

Składniki- warstwa sernikowa

  • 400 g półtłustego twarogu (w oryginalnym przepisie twaróg chudy),
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • ksylitol bądź inny słodzik (dodałyśmy płaską łyżkę ksylitolu, ilość zależy tylko od Was),
  • laska wanilii (w oryginalnym przepisie ekstrakt waniliowy, trudniej go dostać, wiec użyłyśmy laski wanilii. Nie używajcie aromatu waniliowego!),
  • dowolne owoce, wiórki kokosowe i płatki migdałów do posypania

Sposób przygotowania „step by step” 😛

  • zimną wodą przepłukujemy kaszę jaglaną po czym wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 12 min.
  • do ugotowanej kaszy dodajemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu i blendujemy do uzyskania jednolitej masy,
  • przelewamy masę do tortownicy 21 cm i wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 20 min,
  • gdy spód dochodzi w piekarniku bierzemy się za przygotowanie masy sernikowej. Blendujemy dokładnie wszystkie składniki masy,
  • po upływie 20 min. Wyciągamy spód z piekarnika i wylewamy na niego masę sernikową,
  • całość ląduje w piekarniku jeszcze na 30 min. (uwaga, trzeba zerkać czy wierzchnia warstwa się zbytnio nie przypieka,
  • blendujemy dowolne owoce,
  • przed podaniem polewamy porcję musem z owoców i posypujemy wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałowymi.

Oto cały przepis ! Dajcie znać czy spodobał Wam się tak samo jak nam, może Wy tez zdecydujecie się przygotować go w domu?

Pa, pa, pa Buziaki 102 🙂

 

 

 

Komentarze (2)

  1. Hej, wygląda przepyszne. Dajcie znać ile 1 porcja (100g) zawiera kcal, białka, tłuszczy oraz węglowodanów.

Dodaj komentarz