ciastka owsiane

Hejka Kochani,

Bardzo często gdy mamy ochotę na coś słodkiego sięgamy po naszpikowane cukrem batony, czekolady i inne przekąski, które bywają bardzo zgubne, nie tylko dla naszej sylwetki, ale i zdrowia. Podobnie ma się sprawa z potreningowym posiłkiem. Mówi się, że po treningu możemy śmiało pozwolić sobie na coś słodkiego, w związku z tym najczęściej jest to niestety czekolada czyli tłusto- słodka PETARDA 😛  Rzeczywiście po treningu zaleca się spożycie węglowodanów. Nie powinny one jednak kojarzyć nam się  jedynie z batonami i czekoladą, które owszem są przepyszne, ale w nadmiarze niweczą nasze plany i przekreślają siódme poty wylane na siłowni.

Dziś śpieszymy Wam więc ze smacznym i zdrowym pomysłem na deser bądź po-treningową przegryzkę.

Z czym kojarzą się Wam ciastka owsiane ? My mamy dwa skojarzenia DZIECIŃSTWO i amerykańskie filmy o tematyce świątecznej, w których dzieci zostawiały ciastka i mleko dla Świętego Mikołaja 🙂

Zachęcamy Was do samodzielnego robienia swoich „słodyczy”, sprawia to ogromną frajdę i daje mega satysfakcję, nie wspominając już o poczuciu dumy gdy tylko ktoś pochwali nasze wypieki.

Nasze ciastka owsiane rewelacyjnie smakują podane z herbatą lub kawą- jak kto woli. Jest to rownież sprawdzony sposób na zdrową i smaczną po-treningową przegryzkę.

Składniki:

  • 400 g mąki owsiana,
  • 50 g mąki kokosowa,
  • 6 jaj
  • migdały mielone,
  • 300g malin,
  • 2 dojrzałe banany,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • ok 20 tabletek stewii
  • ½ szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  • Widelcem mieszamy w misce mąkę i jaja.
  • Do oddzielnej miski wrzucamy banany i maliny.
  • Wlewamy pół szklanki gorącej wody w której rozpuszczamy stewie i łyżkę oleju kokosowego , wlewamy to do miski z mąka i jajkami.
  • Całość mieszamy i wykładany ( w dowolny sposób, może być w okrągłe ciastka, trójkąty, itd.) na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
  • Całość pieczemy ok 30 min z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni.

pa, pa, pa buziaki 102 🙂

Dodaj komentarz