Czekoladowa tarta z truskawkami

Witajcie Kochani,

Jakiś czas temu polecałyśmy Wam blog Marcina GąsińskiegoDziś robimy to po raz kolejny ! Ten “koleżka” to geniusz fit deserów! Aby osłodzić sobie majówkę, postanowiłyśmy wypróbować jego najnowszy przepis. Marcin na swoim blogu uprzedzał, że to ciacho to PETARDA i nie kłamał! Proste w przygotowaniu, bez pieczenia i przede wszystkim zdrowe ! Świetna alternatywa dla miłośników kremowych ciast i czekolady w połączeniu z soczystymi truskawkami 🙂 

Zapraszamy na naszą wersję tego słodkiego cudeńka. Troszkę zmodyfikowałyśmy przepis Marcina, dostosowując go do składników, które akurat posiadałyśmy.Ciasto składa się z czekoladowego spodu oraz kremowego wierzchu. Czego zatem potrzeba aby wykonać:

1. Czekoladowy spód
– 150 g suszonych daktyli
– 100 g gorzkiej czekolady
– 30 g oleju kokosowego
– 50 g ekspandowanego amarantusa (dostaniecie w Rossmannie firmy Dobra Kaloria)

2. Kremowy wierzch
– 400 g mleczka kokosowego (użyjcie tej stałej części mleczka inaczej wierzchnia warstwa się nie zwiąże, można dodać odrobinę żelatyny bądź agar agar)
– 50 g białka serwatkowego ( u nas białko o smaku śmietankowo-biszkoptowym firmy KFD)
– 30 g oleju kokosowego
– 1 laska wanilii bądź alternatywnie kilka kropli aromatu waniliowego

Do przyozdobienia będą Wam potrzebne również pokruszona gorzka czekolada i płatki migdałowe.

Przygotowanie step by step:

spód … 

  1. Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia,
  2. w garnku rozpuszczamy gorzką czekoladę i olej kokosowy,
  3. odsączamy  daktyle i wrzucamy do garnka z czekoladą i olejem,
  4. wszystko blendujemy na jednolitą masę i dodajemy ekspandowany amarantus,
  5. całość mieszamy i przekładamy do okrągłej formy o –  średnicy 25cm,
  6. wstawiamy do lodówki.

Pora zabrać się za krem…

  1. blendujemy mleczko kokosowe, olej kokosowy, białko serwatkowe i laskę wanilii. Jeśli masa będzie mocno płynna (będzie tak jeśli Wasze mleczko kokosowe okaże się bardzo rzadkie) rozpuście w gorącej wodzie odrobinę agar agar bądź żelatyny i dodajcie do Waszego kremu, wtedy będziecie mieli pewność, że masa się dobrze zwiąże 🙂
  2. krem wylewamy na wcześniej przygotowany spód
  3. układamy truskawki, posypujemy gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi
  4. wstawiamy do lodówki na minimum 2h

Wartości odżywcze w 1 kawałku:
Białko: 7.8 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 22 g
295 kcal

Zapraszamy Was do odwiedzenia bloga kierunekfitnessJesteśmy przekonane, że znajdziecie tam wiele deserowych inspiracji 🙂

Smacznego !

pa, pa, pa Buziaki 102 🙂

Dodaj komentarz