Macie ochotę na sernik? … na zimno? :)

Witajcie wszyscy smakosze fit słodkości i nie tylko!

Wiemy, że tłusty czwartek już za nami i pewnie większość z Was ma dość słodyczy na jakąś chwilę ale bez obaw, to co dziś chcemy Wam zaproponować nie obciąży dodatkowo Waszego sumienia 😛

Większość osób, które walczą z dodatkowymi kilogramami ma słabość do słodkości. Podjadanie między posiłkami, cukierek w nocy, gdy wstajemy, by udać się do toalety i zupełnie przypadkowo zahaczamy o kuchenną szafkę, bądź batonik bo jestem głodna/y a w ten sposób najszybciej i bez wysiłku zaspokoję swój głód. Jeszcze kilka lat temu tak samo było i w naszym przypadku. Jak już na pewno zdążyliście zauważyć uwielbiamy przyrządzać zdrowe „słodycze”, dzięki temu  przejście na zdrową dietę i powrót do formy nie był dla nas katorgą. Gdy tylko mamy ochotę na coś słodkiego przygotowujemy przekąski takie jak ta, którą proponujemy Wam w dzisiejszym poście! Kochani oczywiście wszystko z umiarem, przedawkowanie tego co jest fit również może okazać się zgubne.

Głównym bohaterem dzisiejszego dnia jest SERNIK NA ZIMNO! Prosty i szybki w przygotowaniu ale jakże smaczny !! mmm palce lizać.

Sernik składa się z dwóch warstw: lekkiej twarogowej pianki ( niczym ta z ptasiego mleczka) i polewy czekoladowej.

Czego potrzebujemy?

twarogowa pianka:

  1. 500 g chudego twarogu
  2. 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  3. 30 g odżywki białkowej o dowolnym smaku- u nas kokosowa (opcjonalnie)
  4. 100 ml mleczka kokosowego
  5. 2 płaskie łyżki ksylitolu
  6. 4 łyżki Agar agar (naturalna substancja żelująca)
  7. Dowolne owoce ( u nas mrożone owoce leśne)

Polewa:

  1. 50 g kakao
  2. 80 ml oleju kokosowego

Jak przygotować?

  1. W 200 ml gorącej, wcześniej ugotowanej wody rozpuszczamy agar agar i odstawiamy aby lekko przestygł.
  2. W dużej misce blendujemy twaróg, jogurt, odżywkę białkową, mleczko kokosowe, dodajemy przygotowany wcześniej agar agar i blendujemy ponownie, dorzucamy owoce i mieszamy.
  3. Masę wylewamy do tortownicy i wstawimy do lodówki na około 30 min.
  4. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i dosypujemy kakao, mieszamy do otrzymania jednolitej cieczy.
  5. Polewę wylewamy na stężały wcześniej sernik i ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 min.

Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a my mamy czyste sumienie i zaspokojone podniebienie 😛

Koniecznie dajcie nam znać co sądzicie o takim serniku. Czekamy również na Wasze propozycje 🙂

pa, pa, pa Buziaki 102 🙂

Dodaj komentarz