Powroty i kasza jaglana :)

Witajcie Kochani,

Jest poniedziałkowy wieczór, siedzimy na kanapie z laptopem na kolanach i układamy  plan pracy nad blogiem na kolejny miesiąc. Nadmiar obowiązków powoduje, że głowa, która zawsze pełna pomysłów akurat dziś odmawia nam posłuszeństwa… Trudności w skupieniu się, rozdrażnienie i chwilowy spadek formy?! Nagle nachodzi nas nieodparta ochota zaczerpnięcia świeżego, mroźnego powietrza. Wciągamy bluzy, leginsy, adidasy i idziemy… POBIEGAĆ !

Kochani, co innego lepiej wpływa na naszą kreatywność niż aktywność fizyczna, która orzeźwia umysł i ciało? 😊

Poniedziałkowa przebieżka była naszym wielkim COME BACK do regularnej aktywności fizycznej po przerwie spowodowanej Świętami a później obowiązkami służbowymi. Odkurzyłyśmy więc karnety i postanowiłyśmy regularnie, 3 razy w tygodniu przybijać piątki z ziomkami, którzy codziennie wyciskają na siłce siódme poty podnosząc sztangi 😀

Mówią, że powroty bywają ciężkie… u nas zazwyczaj było tak samo, ale tym razem determinacja i głód ruchu sprawiają, że na samą myśl o treningu banan pojawia się na twarzy. Tego nam było trzeba ! Na pewno nie raz będziemy szukały wymówek: a to sprzątanie, gotowanie i inne obowiązki, w gruncie rzeczy to zwyczajne lenistwo i brak ochoty by ruszyć tyłek i trochę się spocić… NORMA! Z doświadczenia wiemy, że satysfakcja jaką odczuwamy po wyjściu z siłowni czy na ostatnim kilometrze biegu sprawia, że endorfiny skaczą ponad jakiekolwiek poziomy, więc każda wymówka przegrywa z takimi argumentami ! 🙂

Nie zapominamy oczywiście o piciu wody i  zdrowym odżywianiu, które dodatkowo wspomagają nasz trening, dlatego jako propozycja na śniadanie lub podwieczorek wjeżdża dziś budyń jaglany (świetnie nadaje się na po-treningowy posiłek).

KASZA JAGLANA  bardzo często nazywana jest „królową kasz”. Wpływ na to stwierdzenie mają jej imponujące właściwości zdrowotne. Produkowana jest z łuskanego ziarna prosa. W składzie jaglanki na próżno jest szukać glutenu (argument dla osób będących na diecie bezglutenowej)

Zalety i właściwości:

  •  lekkostrawna
  • odkwasza organizm i oczyszcza go z toksyn (produkt zasadotwórczy)
  • źródło pełnowartościowego białka
  • zawiera m.in. cynk (bardzo ważny w procesie regeneracji organizmu) i krzem (rzadko spotykany w pożywieniu wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci)
  • pomaga regulować poziom cholesterolu
  • w jej skład wchodzi cały kompleks witamin z grupy B
  • bardzo dobrze komponuje się jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych, a także na słodko w formie np. sałatek owocowych
  • niska cena ( kartonik kaszy –torebki  4×100 g kosztują ok. 3-4 zł)

Warto pamiętać, że oprócz wysokiego indeksu glikemicznego (poziom wzrostu cukru we krwi po spożyciu danego produktu), który dla ugotowanej kaszy wynosi  71, jest również dość kaloryczna.

Wartości odżywcze w 100 g

  • Białko – 10 g
  • Węglowodany – 70 g
  • Tłuszcz – 2 g
  • Błonnik pokarmowy – 3 g

Budyń z kaszy jaglanej

Uwielbiamy go i polecamy wszystkim smakoszom jaglanki. Można podawać go na wiele różnych sposobów. Jako posiłek po-treningowy może być dodatkowo urozmaicony białkiem serwatkowym o dowolnym smaku (oczywiście opcjonalnie).

Składniki na 2 porcje budyniu:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego lub 1 szklanka zwykłego mleka (my używamy te 1,5%-owe bez laktozy)
  • Łyżka kakao
  • 5 daktyli/ 1 dojrzały banan ( w zależności na jaki smak słodkości macie ochotę)
  • Dowolne owoce , migdały i wiórki kokosowe do posypania
  • Opcjonalnie miarka białka serwatkowego o dowolnym smaku

Sposób przygotowania

  • Przed ugotowaniem odmierzamy 100g kaszy jaglanej i przepłukujemy ją na sicie po czym przelewamy wrzątkiem i wrzucamy do wrzącej wody. Kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 11 min. do momentu wchłonięcia całej wody. Następnie odstawiamy na kilka minut.
  • Jeśli wybierzecie daktyle to powinniście zalać je gorącą wodą i odstawić na 15 min. aby zrobiły się miękkie.
  • Kasza już doszła a daktyle są miękkie wyciągamy więc miskę, przekładamy do niej kaszę, dorzucamy daktyle (lub banana), wlewamy mleko, dosypujemy łyżkę kakao i opcjonalnie miarkę białka serwatkowego. Wszystko dokładnie blendujemy do powstania jednolitej masy.
  • Budyń przelewamy do miseczek i posypujemy dowolnymi owocami, migdałami i wiórkami kokosowymi.

Chwila i zdrowy węglowodanowy posiłek gotowy!

A jak jest u Was Kochani z tymi powrotami do aktywności fizycznej? Co lubicie zjeść po treningu? Koniecznie dajcie nam znać!

Pa,pa,pa Buziaki 102 🙂

Dodaj komentarz